Η Επιμελήτρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” Λοιμωξιολόγος Βάντα Μπότσα μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν Αλλά” τόνισε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι πολίτες να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα μέτρα για να δώσουμε τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζονται οι επιστήμονες. Μεταξύ άλλων η κ. Μπότσα είπε:
“Δυστυχώς εμείς είμαστε ούτως ή άλλως υψηλού κινδύνου προσωπικό, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας ώστε να μην έχουμε τη συρροή κρουσμάτων που βλέπουμε σε γειτονικές χώρες στα Νοσοκομεία γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θa υπάρξει η φροντίδα που πρέπει στους ασθενείς.
Θα ήθελα να κάνω μία τεράστια έκκληση στους ακροατές σας, όλους αυτούς τους κανόνες που έχουν ακούσει όλες αυτές τις μέρες, θα πρέπει να τους ακολουθούν κατά γράμμα.
O ιος είναι κάτι καινούργιο για το οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε, οι επιστήμονες και οι ερευνητικές ομάδες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να το κατανοήσουν, προσπαθούμε να βρούμε εμβόλια, προσπαθούμε να βρούμε φάρμακα, αλλά μέχρι τότε χρειάζεται πολύτιμος χρόνος. Αυτό το χρόνο πρέπει να τον εξασφαλίσουν οι ίδιοι οι πολίτες όλων των χωρών με τον απλό τρόπο να μείνουν στο σπίτι τους.
Όταν λέμε μένουμε στο σπίτι δεν εννοούμε να πηγαίνουμε στη γειτόνισσα ούτε στα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες ο ένας τον άλλον. Οποιοσδήποτε μένει μόνος του θα παραμείνει μόνος του, ή οικογένειες θα παραμείνουν τα μέλη της οικογένειας που είναι στην οικία τους και δεν θα πρέπει να βλέπουμε κανέναν άλλον. Μειώνουμε τις επαφές μας στο ελάχιστο δυνατό, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών μας και την καθαριότητα των χωρών μας όπως προβλέπεται για να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε η να έχουμε τον ιό και να τον μεταφέρουμε σε κάποιους άλλους οι οποίοι θα έχουν μεγάλα προβλήματα.
Ο ιός δεν εξαιρεί κανέναν. Όλες οι ηλικίες πλήττονται απλά αυτοί που συνήθως θα κάνουν τις βαρύτερες επιπλοκές είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι μεγάλοι, είναι άνθρωποι παραγωγικοί, είναι οι γονείς μας που πρέπει να τους προστατεύσουμε οπωσδήποτε. Επιπλοκές εμφανίζονται και σε νεαρές ηλικίες, δυστυχώς έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά στις γειτονικές χώρες, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν αφορά τους υπερήλικες μόνο και δεν αφορά συγκεκριμένη ομάδα ατόμων αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι κατά νου.
Είμαστε αντιμέτωποι πραγματικά με αυτό που λέμε όλοι, με έναν άγνωστο εχθρό.
Είναι ένας ιός του αναπνευστικού, η συγκεκριμένη οικογένεια ιών από το 1960 έχουν καταγραφεί, όμως ο συγκεκριμένος είναι ένας νέος ιός, τη συμπεριφορά του οποίου ακόμη δεν γνωρίζουμε επαρκώς.
Δεν υπάρχει κανένας μας στην κοινότητα που να έχει αντισώματα για το συγκεκριμένο ιό. Άρα όλοι μπορούμε να νοσήσουμε και κάποιοι από μας θα νοσήσουμε βαριά αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου, είναι ένας ιός που μεταδίδεται με τα σταγονίδια, που σημαίνει ότι αν τηρούμε τις αποστάσεις από το συνάνθρωπό μας μειώνουμε τις πιθανότητες μετάδοσης, εάν πλένουμε τα χέρια μας μετά από κάθε επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια που θεωρητικά μπορεί να είναι μολυσμένη, πριν φάμε ή πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας μειώνουμε τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
Ο συγκεκριμένος ιός προσβάλλει κυρίως στο αναπνευστικό οι βαρύτερες επιπλοκές είναι πνευμονία και αναπνευστική, ανεπάρκεια μπορεί να προσβάλει και το γαστρεντερικό. Στους περισσότερους ανθρώπους μπορεί να έχει ήπια συμπτωματολογία όμως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που τα συμπτώματα αυτά θα είναι βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία.
Η μεταδοτικότητα του ιού από τις μελέτες που μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί, είναι η στιγμή από την οποία θα έρθω σε επαφή με τον ιό μέχρι τη στιγμή που θα νοσήσω, είναι περίπου πέντε μέρες. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται μέχρι τώρα. Βέβαια το εύρος μπορεί και να φτάνει μέχρι και τις 14 μέρες. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εμφανίσει συμπτώματα είτε αυτά είναι πολύ ήπια όπως ένα χαμηλό πυρετό ή βήχα, ρινίτιδα ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του, αν είναι και άλλα μέλη της οικογένειας στον ίδιο χώρο, σε διαφορετικό χώρο από αυτά και ο ίδιος ο ασθενής να φοράει μία απλή χειρουργική μάσκα εφόσον υπάρχει, διαφορετικά να μένει απομονωμένος και σίγουρα να μη μου βγαίνει από το σπίτι ή να πηγαίνει στην εργασία αν είναι από τους ανθρώπους που αυτές οι στιγμές πρέπει να δουλεύουν.
Για τουλάχιστον όσες μέρες έχει τα συμπτώματα και μια με δύο τουλάχιστον ημέρες από την στιγμή που θα είναι τελείως καλά, να μένει σπίτι.
Δεν χρειάζεται να γίνονται τεστ όταν δεν υπάρχουν σαφείς και σοβαρές ενδείξεις. Δεν μας εξασφαλίζει ,γιατί μπορεί να είναι και ψευδώς αρνητικό σε έναν άνθρωπο που έχει ήπια συμπτώματα. Άρα αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα επειδή έχουμε αρνητικό το τεστ ότι δεν είμαστε μεταδοτικοί ή ότι δεν έχουμε τον ιό στο 100% των περιπτώσεων. Δεν εξασφαλίζει τίποτα σε σχέση με τις επαφές μας με τους άλλους ανθρώπους. Το τεστ δεν θεραπεύει οπότε από το να μπει ένας άνθρωπος στη διαδικασία, να βγει από το σπίτι του, να πάει σε μία κοινωνική δομή όπου και θα επιβαρυνθεί υγειονομική αυτή η δομή και ο ίδιος υπάρχει πιθανότητα να να κολλήσει εκεί που πάει τον κορωνoϊό αν δεν τον έχει δεν έχει καμία απολύτως αξία. Τα τεστ τα χρησιμοποιούμε εμείς στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μία βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και ο ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί εντός του νοσοκομείου σε περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμενων ανθρώπων ή και ανθρώπων με χρόνια άλλα υποκείμενα νοσήματα όπου πρέπει να γνωρίζουμε και επίσης και στο Υγειονομικό όταν αυτό έχει συμπτωματολογία ούτως ώστε αυτό να μην μεταδώσει σε άλλους συναδέλφους εντός των χώρων υγείας. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για ελέγχο στον γενικό πληθυσμό και δεν ξέρω αν υπήρχε αν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Δεν μας θεραπεύει το τεστ, δεν μας εξασφαλίζει το τεστ, χρειάζεται για τους γιατρούς για να ξέρουν πως θα προχωρήσουν στα βαριά περιστατικά.
Με βάση τις καταγραφές που έχουμε ήδη, που αφορούν τα βαρύτερα περιστατικά γιατί είναι αυτά τα οποία προσέρχονται στο χώρο του νοσοκομείου και νοσηλεύονται, θεωρούμε ότι έχουμε αξιόπιστα συμπεράσματα, ότι καταλήγουν σε αξιόπιστα συμπεράσματα.
Δεν έχουμε ξεπεράσει κανέναν απολύτως κίνδυνο, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, δυστυχώς αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία και εντατικές μονάδες νοσηλείας. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είμαστε ακόμη στην αρχή και περιμένουμε δύσκολες καταστάσεις τις επόμενες μέρες. Είναι κάτι πολύ Ιατρική και επιστημονική κοινότητα το αναμένει, το γνωρίζει και για αυτό προσπαθούμε όλοι να μην εφησυχάσει ο κόσμος.
Θα πρέπει να μην νοσησουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα.
Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας. Εάν μέσα στα 10 εκατομμύρια Ελλήνων νοσήσει ή έστω και το 1% είναι ένα τεράστιο νούμερο εάν συμβεί αυτό ταυτόχρονα.
Κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να το αντέξει αυτό, πόσο μάλλον ένα σύστημα υγείας της χώρας μας, πολύ ταλαιπωρημένο που σε κανονικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Πόσο μάλλον τώρα που αν νοσήσει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων ταυτόχρονα και χρειαστούν όλοι κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σίγουρα δεν θα υπάρξει.
Να μην εφησυχάσει κανένας μας γιατί το παράδειγμα της Ιταλίας δεν είναι καθόλου μακριά, δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από αυτό τον κίνδυνο, και εμείς είμαστε σε χειρότερη θέση δυστυχώς από τους συναδέλφους Ιταλούς γιατί δεν έχουμε τα ίδια όπλα να το αντιμετωπίσουμε.
Πιστεύω ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πάρθηκαν σχετικά νωρίς, νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ σωστά κατά την ταπεινή μου άποψη έγινε αυτό, γιατί το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν είναι όπως άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εκ των δυνατοτήτων του, οπότε πολύ καλά έκαναν οι αρμόδιοι φορείς και πήραν αυτά τα μέτρα και σχετικά γρήγορα. Οπότε είναι στο χέρι όλων μας να τα τηρήσουμε με ευλάβεια ώστε να έχουμε στις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι πάρα πολύ προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μένοντας στο σπίτι ο κάθε ένας από μας βοηθάει τους γιατρούς τους νοσηλευτές και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που εργάζονται αυτές τις μέρες με αυταπάρνηση να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που θα έρθουν και τις επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Πρέπει να μας βοηθήσετε για να σας βοηθήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Ελπίζουμε να συμπεριφερθεί ο συγκεκριμένος ιός όπως όλοι οι υπόλοιποι της συγκεκριμένης οικογένειας και να μην αγαπάει τους θερινούς μήνες, αλλά αυτό είναι μία ελπίδα μας. Όμως δεν έχει πιστοποιηθεί από καμία μελέτη μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο. Δεν είναι τεκμηριωμένη γνώση.
Αν όλοι προσπαθήσουμε αυτή τη στιγμή και συμπεριφερθούμε όπως πρέπει τηρώντας όλα αυτά που είπαμε, δίνουμε πολύτιμο χρόνο σε όλες τις ερευνητικές ομάδες που τρέχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες κλινικές μελέτες για την εύρεση εμβολίου που θα ήταν το βασικότερο όπλο μας έναντι του νέου ιού. Να δώσουμε χρόνο στις ερευνητικές ομάδες να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους και να έχουμε ένα εμβόλιο στα χέρια μας, αυτό θα ήταν το τέλειο και σε αυτό ελπίζουμε όλοι μας”.